Fethiye Kayaköy’ün Gezilecek Yerleri 2023
04.09.2022
Kayaköy, Fethiye’nin en dikkat çekici ve hayranlık uyandıran turistik duraklarından biridir. Geçmiş dönemlerde denize doğru uzanan tepeye inşa edilen Kayaköy’den günümüze sadece bir kısmı ulaşmıştır. Fethiye’yi ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken bir güzelliğe sahip olan bu köy, tarihi ve harabe evleri ile büyülü bir atmosfer oluşturmaktadır. Gezilerini büyük bir keyifle sürdüren kişiler, köy halkının burayı terk etme nedenlerini öğrendiklerinde üzüntüye kapılmaktadır.
Kayaköy’ün Hikayesi
Asıl adı Levissi olan Kayaköy’e ait tarihi kaynaklar incelendiğinde bu yerleşim yerinin 18. yüzyılda Gemiler Adası’nda yaşam süren Rumlar tarafından bölgede tehdit oluşturan korsanlardan kaçmak için kurulduğu görülmektedir. Tarihler 1700’leri gösterdiğinde köyde 300 hane vardır. Osmanlı Devleti’nin kayıtlarına göre ise 1912 yılında Kayaköy’de yaşayan kişi sayısı 6500’tür.
Kayaköy’de yaşamını sürdürenlerin büyük bir bölümü ticaret ve zanaat ile uğraşan Rumlar olmuştur. Denize doğru uzanan bir dağın eteğine inşa edilen köy tarıma elverişli olmadığından Türkler tarafından tercih edilmemiştir. Bölgede yaşayan ve Kayaköy’e komşu olan yerleşim yerlerinde yaşayan Türkler, daha çok tarım yapabilecekleri ovaları tercih etmişlerdir. Türklerin bölgede yaşam sürdüğü yerleşim yeri ise tarihi kayıtlarda Kayıköy olarak geçmektedir.
1910’lu yıllarda Balkan Savaşı’nın çıkması ile milliyetçilik akımı alevlenmiş ve azınlıklarda hareketler başlamıştır. Bölgedeki karışıklığı önlemek amacıyla Kurtuluş Savaşı’nın hemen ardından mübadele yoluna başvurulmuş ve bölgedeki Rumların göç etmeleri zorunlu kılınmıştır. Yunanistan’daki Müslüman’lar Türkiye’ye, Türkiye’deki Rumlar ise Yunanistan’a göç etmek durumunda kalmıştır.
Kayaköy’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç etmek zorunda kaldıklarından bölge Müslümanlara verilmiştir. Ancak Kayaköy’ün konumu tarım için elverişli olmadığından Müslümanlar burada yaşamayı reddederek çevredeki yerleşim yerlerine göç etmiştir. Böylece Levissi olarak bilinen Kayaköy, terk edilen bakımsız bir köy haline gelmiştir. 1957 yılında yaşanan deprem ise köydeki binaların hasar almasına neden olmuştur.
Kayaköy günümüzde büyük bir dönüşüm geçirerek tatilcilerin uğrak rotaları arasında yer almaya başlamıştır. Tarih dolu sokakları, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler Kayaköy’de yaşam sürmeye başlamaktadır.
Fethiye Kayaköy Gezilecek Yerleri
Fethiye Kayaköy gezilecek yerler açısından son derece zengin seçenekler sunmaktadır. Denize doğru uzanan yerleşim yerindeki harabe yapılar, tarih dolu anların şiirsel bir üslupla canlandırılmasını sağlamaktadır. Kayaköy’ü ziyaret eden kişiler, adeta büyüleyici bir etkiye kapılmaktadır.
Kayaköy’de keşif turuna çıkmak, yapılması gereken ilk aktivite olmalıdır. Engebeli bir coğrafya üzerine kurulan ve göç etmek zorunda kalan Rumların izlerini taşıyan Kayaköy, muhteşem manzarası, taş evleri, kiliseleri, daracık sokakları ve atmosferi ile unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır. Gün batımı saatlerinde kartpostallık bir görüntü sunan Kayaköy’de Yukarı Kilise’ye ulaşarak bölgeyi panoramik açıdan izlemeniz mümkün olmaktadır.
- Taksiyarhis Kilisesi (Yukarı Kilise)
Kayaköy’de iki adet kilise bulunurken en büyüğü Taksiyarhis’tir. Köyün yukarısında yer alan ve panoramik bir manzaraya sahip olan Taksiyarhis Kilisesi günümüze kadar ulaşmayı başaran yapılar arasında yer almaktadır. Köye hakim bir noktada yer alması ile dikkat çekmektedir.
- Panayia Pirgiotissa (Aşağı Kilise)
Kayaköy’ün batısında yer alan ve tarihi kayıtlarda Panayia Pirgiotissa olarak geçen Aşağı Kilise, Rumlar bölgeyi terk ettikten sonra cami olarak kullanılmıştır. 1960 yılına kadar cami olarak işlev gören Aşağı Kilise, çakıl taşlarından oluşturulmuş mozaikleri ile dikkat çekerken günümüze kadar bozulmadan gelebilmiştir.
Köyde yer alan kaya mezarları, bölgenin en dikkat çekici noktaları arasındadır. Likya Uygarlığı’na dair izlerin görüldüğü mezarlar MÖ 4. yüzyıla tarihlenmektedir. Burada bulunan üç lahit ve üç kaya mezarının Kayaköy’deki en eski tarihi kalıntı olduğu bilinmektedir.
Kayaköy’ün tepesinde yer alan ve bir keşiş tarafından inşa edildiği söylenen Af Kule Manastırı, görsel açıdan tatmin edici bir güzellik sunmaktadır. Manastıra ulaşmak isteyenler yolun bir bölümünü araçla çıkabilirken kalan kısmı yürümek durumunda kalmaktadır. Yürüyüş sırasında işaretleri takip ederek Ayios Elefterios adlı keşişin ömür boyu çile çektiği manastıra varılmaktadır.
Kayaköy’de Nerede Denize Girilir?
Korsanlardan kaçmak ve gizlenmek için inşa edilen Kayaköy’de denize girebilmek için yaklaşık 15 dakikalık uzaklığa gidilmesi gerekmektedir.
- Gemile Plajı: Araba ile ulaşılabilen Gemile Plajı, temiz ve berrak suyu ile dikkat çekmektedir. Çakıllı bir plajı bulunduğundan ziyaretçilerin deniz ayakkabılarını yanlarında getirmeleri önerilmektedir. Gemile Plajı’na giriş için ücret talep edilmemektedir. Ancak şezlong kiralama gibi hizmetlerden yararlanabilmek için ücret ödemeniz gerekmektedir.
- Darboğaz: Kayaköy’ün en popüler noktalarından olan Darboğaz Koyu’na sadece tekneler ile ulaşım sağlanabilmektedir. Ulaşım seçeneklerinin ve imkanların sınırlı olmasından dolayı yıl boyunca az rağbet görmekte ve sakinliğini korumaktadır. Mükemmel bir denize sahip olan Darboğaz Koyu’nu ziyaret edenlerin yiyecek ve içeceklerini yanlarında götürmeleri tavsiye edilmektedir.
- Soğuk Su Koyu: Ormanlık bir yürüyüş rotasının takip edilmesi ile yaklaşık 30 dakikanın ardından ulaşılabilen Soğuk Su Koyu, berrak ve buz gibi soğuk bir denize sahiptir. Deniz içinde yer alan tatlı su kaynağı, suyun gün boyu soğuk olmasına neden olmaktadır. Koy tekne turlarının durak noktalarından olduğu için gün içerisinde yoğunluk görülmektedir. Ayrıca ihtiyaçların karşılanabileceği bir işletme bulunmamaktadır.